Tuesday, December 29, 2009

Roti/Bun Mama Iyta

Minggu lepas belajar wat roti...bermcm bentuk yg cikgu ajar....iyta sukakan roti ni..sebab menepati selera...roti ni diajar menggunakan sponge method...lembut, sedap... Mlm tadi baru nak try buat roti yg Iyta belajar minggu lepas....
Iyta buat sikit je...dpt ler 27 ketul ..sebiji roti tu beratnye 30gm..
Dan roti ni Faiz bawak bekal p sekolah (Oppss..sekolah Faiz (SRINPEK) start persekolahan awal seminggu dari sekolah biasa..minggu orentasi kot...)Faiz bawak utk kawan2 sekali...juga Bfast utk En. Suami pagi ni bersama tea O panas...he he he
Ni roti memcm rasa (dlm setiap kelopak roti tu ada memcm inti...ada kacang merah,kelapa n kaya). Cikgu ajar buat 5 kelopak..tp iyta buat 3 je....Kalau iyta buat 5 kelopak..rasanye iyta akan buh memcm lg inti...strawberry..blueberry..cheese...bla..bla..bla...)
Suka tul buat roti ni...


Ni pulak roti inti kelapa...Roti butterfly...


Ni roti kaya..Faiz n Qowi.sukakannye

Ini Roti inti Sambal ikan bilis....roti ni iyta makan berketul2...suka sgt inti ni..pedas..+ manis..



Thursday, December 24, 2009

Kek hantaran menggunakan Sugar Icing

Kek hantaran pertunangan di"order" oleh Kak Noami bg pihak kawannya..(tak tau plak nama).
Kek coklat yg diliputi dgn sugar icing. Deco juga menggunakan sugar icing...(first time buat ni....)
Kek ni akan dibawa ke Pahang..jauhnye kek ni nak p ye...harap2 selamat la sampai...
Dan selamat bertunang kepada empunye kek ni....
Tq Kak Noami dan kawannye sbb sudi order kek ngan Iyta...

Wednesday, December 23, 2009

Happy Birthday Adik A'Aisyah Sumayyah

Terima kasih Ummi Norzie(Cikgu SRINPEK) sbb order kek ngan Iyta...
Kek utk anaknye A'aisyah Sumayyah...(sedapnye nama..)yg ke 4 thn..
Ummi Norzie juga ada order plain brownies....tp terlupa plak nak snap gambar brownies tu..Len kali order lg ye....harap menepati selera sekeluarga...
Iyta harap Ummi Norzie dan adik A'aisyah..suka dgn kek Barbie tu.
Semuga Adik A'aisyah menjadi anak yg beriman.

Jenis kek : Coklat moist
Deco : Buttercream/edible image
Saiz kek : 8in

** Edible image pd kek tu Iyta order dari cik "CT Edible Image" http://mai-edibleimage.blogspot.com/
thx CT ye...

Wednesday, December 16, 2009

SALAM MAAL HIJRAH/SELAMAT TAHUN BARU

Semuga tahun baru ini kita semua akan perolehi keberkatan, kebahagiaan dan limpahan rezeki yg berpanjangan....serta selamat dunia akhirat....amin


DIBACA SELEPAS SOLAT ASAR


Maksudnya : Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhamad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka. Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya.

Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku.

Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu. Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhamad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.


DIBACA SELEPAS SOLAT MAGHRIB
Maksudnya : Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhamad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami.

Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari Syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.

Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhamad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.

Tuesday, December 15, 2009

American Choc Cake


Kek yg diorder oleh Ita (nama sama cam tuan punye blog ni)..utk meraikan ulang tahun Suaminye yg ke......dan Wed. Anniversary mak suaminye....Ita ni kalu order kek mesti nak kek coklat...jd kali ni Iyta buatkan American Choc Cake...
Thx Ita sebab tak jemu2 order kek ngan Iyta dan sentiasa menyokong bisnes Iyta frozen..
Sayang Ita...muahhhh

Wednesday, December 9, 2009

Happy Anniversary Kak Noami

Kak Noami order utk Anniversary ke 12...
Terima kasih kak sebab selalu order kek ngan Iyta......





Monday, December 7, 2009

Simplenye Birthday cake utk tuan punya blog

Happy Birthday tuk Tuan punya blog ni ye...(wish diri sendiri....he he he )
Dah lepas pun birthday....tp baru sempat buh gambar kek kat sini.
Iyta buat 2 jenis kek Blueberry (tuk anak2) n cheesy fair lady (tuk tuan punye besday)
Pastu ada plak bg pihak nak memotong kek besday ni....dia yg terlebih seronok...n tak sabar nak makan kek..








Kek Hari Raya AidilAdha - 2

Kali ni Iyta plak yg order kek...saja nak buh gmbr kek yg Iyta order secara online dari "SURISARAWAK"...http://surisarawakhomemadecake.blogspot.com/ (kek lapis evergreen)
Nasib baik ler order kek ni...selain rasanye yg sedap...sbnrnye ni je la yg iyta bwk balik ke kg tuk Raya Korban baru ni....hu hu hu....

Kek Hari Raya AidilAdha

Kek ni last minute order dari kwn En Suami(En. Suami tolong orderkan..telefon dari tpt keje)..tgh hari order...nak ambik ptg balik dari kerja.....memula tak mau ler nak terima.... En. Suami kata.."buatkan je la"...yg kecik pun ok....ok la....kwnnye pasal...
Masa En. Suami telefon suh tuliskan Happy Birthday Abg. Chik atas kek tu..Iyta pun ok je la...terlupa nak tanya umur berapa...?Dlm kepala ni plan nak buh gambar batman ke spongebob ke....apa2 katun ler kan...
tp tergerak plak hati nak tanya semula En Suami umur tuan punye kek ni.....rupanye abg chik tu umur 25thn ke 35thn ....confuse plak....

Kek yg diorder oleh Ita utk raya korban yg lalu serta utk birthday anaknya Mustaqeem yg dirai pada Aidiladha yg pertama..Tq Ita...len kali order lg ye Order dari Kak Fishah ...Kak Fishah ni order ..choc cake...choc cupcake n brownies....pastu bila pk balik...semuanya ada chocolate n gelap2 belaka....
Anyway terima kasih ye kak Fishah sbb sudi order kek ngan Ita


Tuesday, November 24, 2009

Saturday, November 21, 2009

Cupcake utk jamuan akhir tahun Sek. Keb. Kulim (Bandar)

Cupcake ni di"order" oleh cikgu2 SKKB utk family depa.....tq cikgu2 ye....

Cupcake utk murid2 1, 2 dan 3 Bestari - SKKB
Terima kasih kepada Kak Fiza sbb sudi order kek ngan iyta.....


Friday, November 20, 2009

Cupcake untuk 5 Murni Sek. Keb. Air Merah, Kulim

Cupcake di "order" oleh Cikgu Anuar untuk Kelas 5 Murni..mungkin bagi pihak guru kelas kot (Guru kelas : Cikgu Siti Fadzilah)
Terima kasih kepada kedua2 cikgu ni ......

Thursday, November 19, 2009

Kek untuk jamuan akhir tahun SRINPEK

Swiss roll ni request dari Faiz....untuk jamuan akhir tahun di sekolahnye

Brownies yg di"order" oleh Ummi Fathiah dan Ummi Ana

Butter cake (deco buttercream) di"order" oleh Ummi Jamilah


Terima Kasih pada Ummi Fathiah, Ummi Ana dan Ummi Jamilah yg sudi order kek dari Kak Iyta...

Monday, November 9, 2009

Kuih-kuih Iyta frozen food ke PJ dan Puchong

Terima kasih kpd Hani dan Erin yg sentiasa menyokong Iyta Frozen Food.
Harap tak jemu dgn kuih2 Iyta...len kali order lg ye....
SELAMAT MENJAMU SELERA..
Sebanyak 10bungkus donut, 5 bungkus pau kacang merah dan 5 bungkus samosa telah dipos ke Puchong. Order dari Pn. Erin...
4 bungkus pau kacang merah, 4 bungkus karipap pusing dan 3 bungkus donut..order dari Hani (ibufaris)...dipos ke PJ

Tuesday, November 3, 2009

BERITA TERKINI: KEMUNCULAN PRODUK IYTA FROZEN FOOD DI...


Produk Iyta Frozen Food kini telah mula memasuki Ipoh/Penang/Sg.Petani/Alor Setar secara berperingkat.
Produk2 tersebut ialah : DONUT, SAMOSA dan PAU KACANG MERAH.
Untuk mengetahui di mana produk2 ini berada....
Hubungi talian : 019-4417303 (Azman)

Thursday, October 22, 2009

Order utk jamuan perpisahan

PAU KACANG MERAH - DIGORENG

KARIPAP/EPOK2 PUSING
SAMOSA

Adik ipar order utk majlis jamuan perpisahan salah seorang kwnnye yg akan bertukar sekolah.
Kuih2 ni sebagai makanan sampingan je..
Terima kasih byk2 ye.




Wednesday, October 21, 2009

Kuih Pau Frozen ke Petaling Jaya lagi......

Pau Kacang Merah sebyk 7 bungkus telah di pos ke Petaling Jaya....Kali ni Fariza yg order...tak jemu ye makan kuih pau Iyta frozen ni....tq..tq..tq...

Utk Ain dari Bedong, Kedah...k.iyta tak dpt nak pos kuih2 frozen..sbb penghantaran mengambil masa 2 hari.....nnt kalu smpi ke tangan Ain...kuih2 tu dah tak boleh dimakan...Maaf ye Ain...
Tak pe..Bedong dgn Kulim tak la jauh sgt...bila2 pun Ain boleh mai rumah k.iyta...

Anyway...terima kasih byk2 pada Fariza yg tak jemu2 membeli kuih pau iyta frozen...dan pada Ain juga yg menyokong k.iyta...

Tuesday, October 13, 2009

Biskut raya selepas raya....baru nak buat...

Biskut raya dah abis....tp teringin nak makan biskut raya...(walaupun seblm raya tak buat pun biskut raya...bawa balik dari rumah ibu mertua je...he he he )
Iyta pun rajin2kan diri ni buat biskut raya ni...
Resepi biskut ni iyta amik dari fp kak rinnchan..tajuk biskut raya ni "Dark Piping"..tp anak Iyta panggil "Dark Caterpillar..."
Cuma iyta ubah sikit je...badam iyta tukar ke nestum (sbb tak de badam dlm simpanan)
Rasanye menepati citarasa Iyta...

Nak cuba???ini resepi nye....iyta cut n paste je

DARK PIPING
Sumber : Beli acuan dapat resipi free... (kak Rinnchan : http://rinnchan.fotopages.com)
Bahan-bahan:
250gm mentega
100gm gula castor
1 biji putih telur
1 tsp madu
250gm tepung gandum
80gm tepung naik sendiri
20gm serbuk koko
1/4 tsp baking powder
Secubit garam
Bahan Hiasan :
100gm coklat putih, dicairkan secara double boiler
50gm badam cincang, dipanggang dlm oven atau digoreng tanpa minyak hingga kekuningan
(badam ni iyta ganti ngan nestum - tak yah panggang nestum ni)

Cara-cara:
1. Ayak tepung gandum, tepung naik sendiri, baking powder dan secubit garam. Ketepikan.
2. Pukul mentega, gula, putih telur dan madu hingga sebati. *Tidak perlu pukul mentega dll sampai kembang mcm buat kek nanti biskut akan jadi terlebih rapuh dah mudah pecah. Cukup sekadar sebati dan rata. Pukul dengan spatula atau mixer ok.
3. Masukkan adunan tepung ke dalam adunan mentega. Kacau sehingga menjadi doh yang embut. Tak perlu uli lama-lama.
4. Ambil sedikit adunan, masukkan ke dalam acuan dan tekan sehingga membentuk seperti di gambar.
5. Lengserkan loyang dengan mentega. Susun biskut dan bakar pada suhu 170 darj cel selama 12min - 15min.
6. Sejukkan di atas dawai penderai.
7. Celup hujung biskut dalam coklat putih dan taburkan badam cincang. Biarkan sehingga coklat mengeras, kemudian bolehlah disimpan dalam bekas kedap udara.

Pau Kacang Merah ke Petaling Jaya

Kali Ke 3 Iyta pos pau kacang merah ke Petaling Jaya...utk customer yg sama..terima kasih la Hani ( http://ibufaris.blogspot.com/) n Fariza...kerana menyokong Kak Iyta...
Walaupun caj pos agak mahal..sbb kena guna pos laju...tp depa dua org ni tak kisah...sbb nak makan Pau Iyta frozennye pasal....
Kali pertama Iyta pos tak silap 2 minggu seblm raya...pastu
Kali kedua pos seminggu seblm raya... (tak sempat nak snap gambar parcel 1 n 2)
n Kali ketiga ni selepas raya......
Alhamdulillah...lega Iyta bila Pau Iyta frozen menepati citarasa depa...
Hani plak siap nak jd distributor produk Iyta area KL....tp nnt dulu la ye Hani..K.Iyta lum bersedia lg...sampai masanye akan K.Iyta bgtau....insyaallah...semuga jodoh kita panjang...he he he

Anyway..tima kasih atas sokongan Hani n Fariza....len kali leh order lg ye....

Brownies utk rumah terbuka Hari Raya 09

Brownies ni Iyta buat utk rumah terbuka hari raya kwn En.Suami..di Bdr Perda.
Brownies yg simple je...dlmnye ada badam n kismis...atas brownis tu Iyta lorekkan ngan coklat putih.
Terima kasih ye kak zana n family menjemput iyta n family ke rumah terbuka hari tu....

Tahun depan jemput ler kami lg..he he he

Thursday, October 1, 2009

Terima kasih kepada yg menempah kuih utk Syawal 1430H

Tempahan yg diterima utk Syawal 1430H

Antara tempahan kuih raya yg diterima.(selain kuih frozen...)
Harap menepati citarasa. Len kali leh order lg....
(..tp kena inform awal la ye....sekurang2 nye 2 hari seblm mengambil tempahan tersebut.)
Terima kasih atas sokongan anda..


Aneka swiss roll


Brownies


Tepung kek coklat lembap

Wednesday, September 9, 2009

Kek dan Cupcake utk Iman Syahmina - 11 thn

Kek coklat yg diorder oleh Cikgu Noami...jiran iyta....last minute order...kelam kabut gak ler...
jirannye pasal..iyta buatkan juga....
Terima kasih Kak Noami sbb order kek ngan iyta...
Selamat Hari Ulang Thn Adik Iman..semuga ceria dan suka ngan kek ni ye....







Choc.cake ramadan...

Salam Ramadan utk pengunjung blog iyta ni ye...walaupun ramadan dan nak habis.....
Ini kek coklat ramadan..sebab dibakar dan dimakan pd bulan ramadan...
Sbnrnye tekak iyta ni yg nak makan kek coklat ni....sempat2kan la diri ni membakar kek ni....
Selain makan sendiri..iyta bg kat kwn n jiran ....