Friday, July 24, 2009

Mexican Bun @ Mama Iyta Roti







Mood rajin...kali ni buat mexican bun ada org panggil roti boy dan ada juga di pasaran namanye "mama roti" n "papa roti"...mungkin dari segi resepi ada berbeza sikit antara satu sama lain...tp caranye sama je kot..n rasa pun lebih kurang je....
Resepi ni iyta ambik dari internet gak.....tak ingat sapa penyumbang resepi ni...tp mmg berbyk tima kasih la pada penyumbang resepi ni......
Rasa rotinye yg lembut....aromanye menusuk hidung...disebabkan bau nescafe yg semerbak semasa roti dibakar.....
Iyta dpt hasilkan 26biji....sebab iyta timbang doh seberat 40gm je......Selain makan sendiri....iyta bg kat jiran sebelah rumah....mesti masa iyta bakar roti tu bau sampai rumah depa....jd kena la bg kan...
MARI CUBA BUAT MEXICAN BUN NI....
Bahan utk doh
500gm tepung gandum (iyta guna tepung cap kunci)
20gm susu tepung
75gm gula kaster (iyta guna gula pasir)
6g garam
8gm yis
1 biji telur
270gm air (jgn masukkan semua....masukkan sikit2......)
60gm butter (iyta guna marjerin je...)
Cara :
  1. Masukkan semua bahan kering dlm mixer...
  2. Masukkan telur dan air
  3. Bila dah jadi doh... ...masukkan butter...
  4. Uli lg hingga jd doh yg licin...
(kata sifu roti iyta...bila tarik doh tu...nipis2...tak koyak....kira doh dah ok la tu...)
pastu rehatkan bg dia kembang 2kali ganda.....pastu timbang doh 40gm dan buat bulat2....n masukkan filling......susun atas tray yg dilenser margerin/shortening...susun jgn rapat sgt....
Biarkan roti td kembang lebih kurang 1 jam....baru pipekan topping..dan bakar..selama 15-20minit...suhu 180C
Bahan filling
  • 200gm butter
  • 1/2 sudu teh vanilla esen
  • 70gm gula perang
Cara : Pukul butter dan masukkan gula serta vanilla...pukul hingga sebati
Bahan Topping
  • 100gm gula halus
  • 100gm marjerin/butter
  • 1biji telur
  • 100gm tepung gandum (iyta guna tepung cap kunci)
  • Sedikit perasa nescafe @ perasa capucino (iyta buh perasa kopi + nescafe)
Cara : Adunkan semua bahan hingga sebati. Masukkan adunan dlm piping bag..dan pipekan atas roti yg telah kembang...
SELAMAT MENCUBA!!!!!!!!

No comments: