Saturday, January 29, 2011

RED VELVET CAKE tp tak red sgt....

Semalam iyta try buat red velvet cake...ramai sgt yg cerita pasal kek ni..iyta tak penah makan tak tau la rasa mcm mana. Jd angin rajin tgh duk mai...terus masuk dapur...lgpun baby tgh tido n ada yg mengasuh jd bleh ler cuba bakar kek yg fames ames ni..Nnt ada peluang lg..iyta try resepi lain plak. Kali ni iyta amik resepi dari blog maklang. Frosting iyta tak buh tebal sgt..takut muak plak..maklum ler tak penah makan...nnt kek tu terbiar mcm tu je dlm fridge.


Red velvet Cake / Cream cheese Frosting
Tak merah sgt la mak ngah..kena tukar nama ni..,maroon velvet cake



Ini resepinye iyta copy dari blog maklang..tq mak lang

RED VELVET CAKE
Sumber : ZatiDhati
Bhn A - diayak bersama
250g tepung kek
1st b/powder
1/2st garam
2sb koko powder
Bhn B
240ml buttermilk (240ml susu cair + 1st cuka, biarkan 10')
2sb pewarna merah (dicampur dlm buttermilk)
Bhn C
300g gula castor
113g butter
2 biji telur A
1st vanila
Bhn D
1st cuka
1st b/soda
Cara
Pukul butter selama 2'
Masuk butter pukul lagi 3'
Masuk telur sebiji2
Masuk vanila
Masuk Bhn A - tepung dan bmilk selang seli...mula dengan tepung, akhiri dengan tepung
Dlm bekas lain msukkan bhn D, habis je buihterus masuk dlm adunan bater.
Masuk dlm loyang 7' dan bakar 175C selama 30'

2 comments:

akuatik said...

tekstur nampak macam dah ok cuma kaler saja tak merah...janji velvet..tak kisah la warna pa pun

MaMa IyTa said...

kaler mmg tak merah sgt..tk brani nk letak lebih..takut plak nk mkn..ok la..dpt gak buat red velvet ni...pasni tak tau bila plak nak buat...